Vær deg selv! - Brager Gestaltterapi

Vær deg selv!

Det er ingen mening med å være en annen enn den du er, du er god nok!
Her kan du lytte til teksten.

Lørdag var jeg i konfirmasjon. Det er alltid fint å være gjest og deltager i en konfirmasjon. Festkledde mennesker møter opp i kirken eller en festsal hvis det er borgerlig konfirmasjon for å være med konfirmanten på overgangen fra barn til ung voksen. Sanger synges og etterpå er det fest med god mat og taler. Det er så fint, selv har jeg vært med å arrangere fire konfirmasjoner, tre for mine egne barn og en for mitt bonusbarn. Og det er noe helt spesielt med denne dagen. Samme om du blir konfirmert borgerlig eller i kirken. For dagen, selskapet, maten, talene, gavene og alle de festkledde menneskene danner en flott ramme rundt den som blir konfirmert, den unge får ikke bare alle de materielle gavene, men får gave i form av at det er mennesker rundt ham/henne som vil støtte, som vil være med i den unges liv videre. Mennesker som vil den unge godt på veien videre. Den unge skal ikke bare overlates til seg selv, men han/ hun skal vite at det er mennesker rundt å støtte seg på, også når han/hun trer inn i de voksnes rekker.

Årene går så fort, og midt blant alle andre er du, unik, akkurat slik som du er, om du er gammel, midtveis eller ung!

I går når jeg satt i kirken og etterpå under middagen og talene, møter jeg min egen konfirmasjon for over 42 år siden, jeg møter mine barns konfirmasjon og jeg møter livet. Livet slik det har vært fra fødsel til der jeg er nå. Det blir en dypere mening, en dypere klangbunn som kommer til overflaten på slike dager. Noe som er vanskelig å beskrive, men noe er det, det er akkurat som kjernen i livet, selve essensen kommer til uttrykk. Det skjer noe i meg.

Livet går så fort

“Livet går så fort”, sa 72 åringen som satt ved siden av meg, de andre som også var over 70 og nærmere 80 sa det samme, alle nikket og var skjønt enige om at livet går fort. “Og alle de gode minnene vi har fra han var liten”. Alle nikket til det også. Selv tenkte jeg på min egen sønn og at det allerede hadde gått 12 år siden han ble konfirmert. Hvor var de årene blitt av? 72 åringen gav seg ikke og snakket om hvor viktig det var å leve i nuet, sette pris på det som er og alle de gode dagene. 80 åringen snakket om at folk gleder seg så mye til fremtiden, ser fremover og glemmer å leve her og nå, det var vi skjønt enige om at det var det mange som gjorde.

Alla dessa dagar som kom och gick,
inte visste jag att det var livet.Stig Johansson

Og det er nettopp det. Når vi er unge har vi så mye å se fremover mot. Det er så mye som opptar tankene, vi skal gjøre det så godt i alt mulig, vi skal klare alt, vi skal bestemme oss for studier, for yrke, for familie, for å få egne barn. Tankene våres er i fremtiden, men vi kjenner faktisk ikke fremtiden, derfor er det så viktig at livet leves nå, selv om vi skal bestemme oss for hva vi skal gjøre når vi blir stor. For plutselig en dag sitter du i en konfirmasjon og er nærmere eller over 80 år selv.

Velg selv hvilken vei du vil gå på, om den er liten eller stor, du kommer alltids til et kryss hvor du kan velge på nytt.

Ta egne valg og vær deg selv!

I talen til konfirmanten ble det referert til Kongens tale til Ingrid Alexandras konfirmasjon, og de ordene er så fine. De gjelder ikke kun prinsessen, men de gjelder alle :

https://www.kongehuset.no/tale.html?tid=171378&sek=26947&scope=0
Kongens tale til prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon.

Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene. Fylle det med sitt eget innhold, velge retning, verdier og måten å leve livet sitt på.

Denne muligheten har også du. Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei. Alle forsøk på å være noe annet enn deg selv vil bli gjennomskuet – og vil gjøre deg mindre enn du er. Stol på at du er nok!


Og det er jo nettopp det, også i gestaltterapien sier vi det: Endring skjer når du blir den du er, ikke når du prøver å bli den du ikke er! (Sitat: Beisser)

Og jeg tror jeg slutter denne artikkelen nettopp med det.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Du er unik!
Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *