Svart/Hvitt eller fargerik? - Brager Gestaltterapi

Svart/Hvitt eller fargerik?

Helheten rommer flere farger enn kun svart og hvitt.
Lytt mens du gjør andre ting.

If you stumble, make it part of the dance!

(Auther unknown)

For noen er livet svart/hvitt. Det er enten eller. Hvis du for eksempel får negativ kritikk for noe du har gjort eller sagt, så tenker du at alt er galt med deg, og at det mennesket som gav deg kritikken ikke liker deg i det hele tatt. Det blir svart.

Sier du bare stygge ting til deg selv når du blir utsatt for kritikk? Blir du lutnakket og tenker at du er et dårlig menneske? Løft hodet og start å si gode ting til deg selv.

Det handler om å se helhetlig på kritikk. Du er mye mer enn det du har blitt kritisert for. For å ta et eksempel:

Eksempelet Jens

Jens er på besøk hos en kamerat, der er han så uheldig at han klarer å knuse et glass, det bare glapp lett ut av hånda hans, han mente det ikke. Kameraten slenger irritert ut av seg; du er alltid så klomsete du Jens. Jens kjenner at han blir lei seg. Besøket er ødelagt og han føler seg som en stor dust. Han tenker at kameraten ikke liker ham. Han reiser seg, og går demonstrativt ut av huset og slenger ytterdøren igjen etter seg, mens han går ut på gata sint, frustrert og med gråten i halsen og tenker at ja, han er bare en stor dritt. Kameraten liker ham ikke og alt er galt med ham.

Kameraten sitter igjen og tenker at han kunne holdt den kommentaren tilbake, sagt at det ikke var så farlig med det glasset. Kameraten er lei seg fordi han såret Jens. Det ender altså med at begge to er lei seg.

Kunne saken fått et annet utfall?

Dersom Jens hadde klart å se helheten i situasjonen og ikke kun tenkt på seg selv og hvor forferdelig menneske han er som var så uheldig å knuse det glasset, kunne han for eksempel svart kameraten følgende: – Uff ja, dette var dumt, men det glapp bare ut av hånda på meg, det var ikke meningen, håper du kan bære over med det for jeg hadde gledet meg til en skikkelig kameratstund med deg, bare ha det fint sammen liksom. Du vet jeg kan jo være litt klomsete i blant, men jeg er ikke noe dårlig menneske av den grunn.

Kameraten nikker og smiler og sier unnskyld for kommentaren, han mente det ikke, kommentaren bare glapp ut av ham. Han hadde også gledet seg til Jens skulle komme slik at de kunne få seg en skikkelig gutteprat og være bestekamerater. Det ender med at de klapper hverandre på skulderen og er skjønt enige om at de er to herlige mennesker begge to.

Du er ikke bare svart/hvitt

Det jeg prøver å illustrere med denne fortellingen er at det er viktig å se seg selv som en hel person, og en hel person inneholder mange forskjellige farger og nyanser. Om en hel person gjør en feil på jobb eller hjemme, så kan personen se at den feilen som er gjort bare er en liten del av helheten. Hele personen behøver ikke være svart fordi han eller hun har gjort noe eller sagt noe som er kritikkverdig i andres øyne. Den hele personen kan tenke selv, og han/hun kan si til seg selv at; “Jeg er en bra person med mange gode egenskaper, selv om jeg sa noe nå som ikke falt den andre i smak.”

Skyld og skam

Jens følte på en skyld og skam fordi han var så uheldig å knuse glasset, men han behøver ikke å føle skyld og skam for hele seg av den grunn. Kameraten behøver heller ikke føle på skyld og skam fordi han slang ut den kommentaren. Det som skjedde var en bitte liten del av en mye større helhet. Derfor er det så viktig å ikke dra seg selv ned i søla for en filleting. Og det kan gjelde i alle sammenhenger, jobb, venner, parforholdet, barn, voksne.

Livet er ikke bare svart/hvitt, livet er fargerikt. Du er fargerik, alle delene som danner livet ditt har nyanser av farger i seg, både bakgrunnen og forgrunnen.

Det handler om at helheten er mer enn summen av alle delene. Du er mer enn bare en ting, mer enn bare det du sier og det du gjør. Du er summen av alt det du sier og gjør, hvordan du er sammen med andre, miljøet du beveger deg i. Alle sammenhenger av deg, hva du blir påvirket av både utvendig, innvendig og hva du tenker. Både bakgrunnen din og forgrunnen din danner deg.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *