Starte en ny film eller beholde den gamle? - Brager Gestaltterapi

Starte en ny film eller beholde den gamle?

Filmen blir kjedelig om den samme scenen kjøres flere ganger
Her kan du lytte til teksten.

Stop turning on your emotional television to watch the same program over and over again, showing how much you suffered from a certain loss: that is only poisoning you, nothing else. Closing cycles. Shut the door, change the record, clean the house, shake off the dust.

Slutt å slå på den emosjonelle TV-en din for å se det samme programmet om og om igjen, for å vise hvor mye du led av et visst tap: det er bare å forgifte deg, ingenting annet. Lukkesykluser. Lukk døren, skift posten, rengjør huset, rist av støvet.

Paulo Cohelo https://twitter.com/paulocoelho/status/1208568251082530817?s=20

Til deg som spiller av din emosjonelle TV-film igjen og igjen. Dette sitatet er til deg. Du er ikke alene om det, vi har slike emosjonelle filmer alle sammen. De sitter i hodet, i minner, i drømmer, i kroppen, i følelser og de har en tendens til ikke å la oss gå videre i livet. De opptrer som en bom, en bom som nekter deg å ta et nytt steg fremover i ditt liv. Filmen er full av analytiske tanker om hvorfor det og det skjedde, om du kunne gjort noe annerledes så det ikke hadde skjedd. Filmen er full av bebreidelser, selvkritikk, sorg og savn. Og du lider hver eneste gang du spiller av den filmen. Skal du fortsette med det?

Vil du ha det slik, spille av den samme scenen i den samme filmen igjen og igjen? Ikke gjøre deg ferdig med fortiden og gå videre?

Filmen blir kjedelig når den samme scenen spilles igjen og igjen

En virkelig film, ville fort bli kjedelig om den samme scenen spiltes av gang på gang og det ikke ble noen videre fortelling i filmen. Slik er det med deg også, om du ikke som det står i sitatet over, avslutter, lukker døren og setter på en ny plate. For det er nå du lever livet. Det er nå du kan starte på nytt. Det er nå du kan gripe dagen og la den bli en god dag i ditt liv.

Livets tidsperspektiver

Du har tre steg i livet, det som var, det som er og det som blir. Dette kan du se både i et langt tidsperspektiv eller som et kortere tidsperspektiv. Det blir en ny start hver eneste morgen, hver eneste time i det korte perspektivet. I det lange perspektivet starter de store linjene et sted, f.eks. du gifter deg og ekteskapet varer over flere år. De store linjene bruker som regel flere år på å avslutte. Og i dette er du. Det er ditt liv, ditt liv som leves nå.

Kanskje du heller vil ha det slik som figuren illustrerer? Avslutte den emosjonelle filmen fra fortiden, legge den i en eske og putte den i arkivet for så å starte en ny film, gi deg selv en ny begynnelse.

Det er viktig for deg å vite at det er du som bestemmer i ditt liv. Du bestemmer over hvilken film du vil spille av. Og du bestemmer om du vil gå videre og starte en ny film i livet ditt.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *