Skammer du deg over kroppen din? - Brager Gestaltterapi

Skammer du deg over kroppen din?

Tror du andre tenker sånn og slik om deg? Så mye at du tror på det selv?
Hør på bloggen mens du gjør noe annet. 

Skammer du deg over kroppen din? Tenker du at du er for tykk, eller for tynn, at du har kviser i fjeset, at nesa er for flat, at brystene er små eller at de er alt for store? Er rompa litt for stor også? Spør du deg selv om noen vil bli glad i deg, du som har en så stygg kropp? 

Har du det slik, da tenker jeg at du har det vondt. Det er vondt å ha slike tanker om egen kropp. Veldig vondt. Og jeg undres om du vil klare å elske noen når du ikke elsker deg selv. For det handler ikke om at du tviler på at noen vil elske deg, det handler om at du skal lære å elske deg selv for at du skal ta steget ut å ta sjansen på å elske en annen. Den du vil komme til å elske, vil etter all sannsynlighet sette stor pris på at du elsker deg selv. 

Vi er født i de kroppene vi er født i. Og kroppene våres er gode å ha, hadde vi ikke hatt kroppene, så hadde vi ikke vært her. Hjernen er også en del av kroppen, både kroppen og hjernen danner vår personlighet. Det henger sammen. I kontakt med andre mennesker har vi vårt “jeg”. Jeg blir til i møte med deg, og du blir til i møte med meg. Men vi blir også til i møte med speilet, i møte med oss selv.

Det kan fort bli en vond sirkel, du begynner å tenke om deg selv det du tror at andre tenker om deg og så får du følelsen av at du ikke er verdifull, at du er uønsket, at du ikke er god nok, at du ikke er hvert å elske. Slike negative tanker vil etterhvert ta så stor plass at de bryter deg ned. Det blir vanskelig, da er det viktig å bryte dette tankemønsteret og erstatte alle de negative følelsene med positive følelser.

Dersom du tenker at andre tenker om deg at du er for tykk, eller at du er stygg, så er det du selv som produserer de tankene, det er ikke de menneskene som du tror tenker sånn. Det er fullt og helt dine tanker. Slike tanker kan du ha fått ved at noen en eller annen gang kan ha slengt ut en bemerkning, eller at du ikke fikk den oppmerksomheten som du trengte når du var barn, eller at du ble mobbet eller utestengt fra klassekamerater, vennegjengen eller faktisk aldri kom deg med i noen gjeng. Du danner tanker om deg selv som du tror at andre har om deg. 

Her er det snakk om projeksjoner, som betyr “å tillegge andre sine egne forestillinger om seg selv”. (Gestaltterapi, Lærebok i teori og praksis, Krüger og Skottun, s. 217). 

Akkurat det jeg skriver om her, kan gjenta seg i mange forskjellige situasjoner. Det kan være i jobbsammenheng, at du tenker at kollegaene eller en bestemt kollega tenker sånn og slik om deg, og dermed kjenner du deg sånn og slik, dersom du da ikke velger å godta det, eller avvise det, eller se litt nærmere på det og faktisk ta det opp med vedkommende. 

Eller det kan være i forhold til seksualliv, venner, skole, idrett og en masse andre ting som dukker opp i livet. Det handler om å kjenne at du er god nok uavhengig av hva du tror andre mener om deg. Når du kommer så langt at du tenker at du er god nok, at du er så dyktig som det du er, at du har en fantastisk kropp som bærer deg både hit og dit og virkelig setter pris på deg selv, roser deg selv, elsker deg selv. Da har du kommet langt, og først da er du i stand til å kunne gå inn i et kjærlighetsforhold til en annen, til å gi rosende ord til en kollega, til å anerkjenne andre slik de er. Til å gi av deg selv til andre, for da har du overskuddet til det. Kjærlighet til seg selv og egen kropp gir energi. Det motsatte bryter ned. 

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. 

Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *