Få bukt med prestasjonsangsten - Brager Gestaltterapi

Få bukt med prestasjonsangsten

Å ta med kroppen kan være lurt, for å komme ut av tankebobla som du er i.

Våren er her og for de fleste er dette en travel tid. Kanskje spesielt for de som studerer og som skal opp til eksamen. Kanskje er du student, og kanskje er det slik at du går inne i din egen boble for tiden, og tenker og tenker. Du ser for deg hvordan eksamen skal bli, du ser for deg at du gjør det bra, eller kanskje det motsatte at du gjør det dårlig. Jeg håper du ser for deg at du gjør det bra, for hvis du ser det for deg, så tenker jeg at du vil jobbe for å få til det. Det er gøy å gjøre det bra, du blir stolt av deg selv. Og det er ikke unaturlig å gå i sin egen boble når eksamen banker på døra. Eksamen gir både sterke spenninger og forventninger. Du vil gjøre det bra både for deg selv og fordi du vil at andre også skal se at du klarer det. Det er god prestasjon som gjelder.

Jeg hadde presentasjon av oppgaven min på lørdag. Jeg var skikkelig nervøs, og jeg gikk inne i en boble i flere dager. Jeg glemte avtaler, og jeg var ikke til stede når noen snakket til meg. Jeg var bare i min egen verden. Så kom dagen og presentasjonen, og så gikk det bra! Det var jammen godt, men da jeg var ferdig var jeg skikkelig sliten og hodet føltes helt tomt.

Slik som jeg hadde det, kan det være at du har det også. Først sterke spenninger før presentasjon og så en tomhetsfølelse og slitenhet i etterkant. Spenninger som kommer av prestasjonsangst. Du er så engstelig for å mislykkes. Jeg prøvde flere ganger å kontakte kroppen min i den perioden, men det var lite kontakt å finne, jeg var mest i hodet. Og slik er det kanskje for deg også?

Du kjenner deg mest bare i hodet. Alle tankene, fantasiene, visjonene, forventningene, prestasjonen sitter i hodet. Du ser deg selv stå foran publikummet eller sitte å gjøre eksamensoppgavene og det strammer i magen. Du visualiserer, du forbereder deg mentalt og det er bra for å få til en god oppgave, men du glemmer kroppen. Du er så mye i hodet at du ikke blir tilstede her og nå og i kroppen din.

En øvelse du kan gjøre for å samle deg, roe ned og kjenne at du faktisk er her og nå selv om prestasjonsangsten herjer er følgende:

Øvelse for økt tilstedeværelse i kroppen

Ro deg ned med øvelsen jeg har beskrevet. Vær til stede i ditt eget landskap med hele deg.

Sett deg på en stol med bena i gulvet og ryggen rett. Legg armene på hvert kne, bøy deg så sakte fremover, fremover og fremover til du ikke klarer å komme lenger ned. Ta så å skyv sakte fra med armene, løft opp overkroppen bare med armene. Sakte, sakte helt til du sitter helt oppreist igjen, gjerne med lukkede øyne. La bevisstheten din være i magen. Tenk på magen. Når du er oppe igjen, kjenn at du puster og tenk på magen. Bøy deg så ned igjen sakte og gjør samme øvelse en gang til. Gjør den flere ganger, helt til du kjenner at du er i hele deg. At du har kontakt med deg selv og kroppen din.

Med denne øvelsen får du roet deg ned mentalt. Det blir en pause fra alt som foregår i hodet ditt av tanker om eksamen eller andre ting du strever med. Du vil kjenne deg hel og tilstedeværende. Naturligvis vil du ramle utpå igjen og inn i bobla di, men da kan du ta frem øvelsen å gjøre den igjen.

Det handler om å bli mer bevisst kroppen og hele deg, bli bevisst hvor du går, står og beveger deg. Hvilke omgivelser beveger du deg i? Hvilke mennesker har du rundt deg? Hvilke trær er det du går forbi? Hører du fuglene synge?

Med mer tilstedeværelse i egen kropp, blir også sinnet roligere. Tankene og uroen roer seg ned, men det er en trening. Når du er vant til å være urolig og gå i din egen verden, være engstelig for eksamen eller andre ting, så må det øvelse til for å bryte vanen. Du kan legge inn slike små øvelser i hverdagen.

Øvelse for økt tilstedeværelse med mat

Hvordan kjennes egentlig et jordbær? Ta på den, føl den, kjenn den, smak på den, tygg den, svelg den, hvordan var det?

Neste gang du spiser, kan du spise langsomt, virkelig kjenne etter hvordan maten smaker, hva du spiser, om du spiser for eksempel en potet, kjenn på konsistensen, hvordan er den når du putter den hel inn i munnen? Hvordan er den når du tygger den i stykker? Hvordan er det å svelge den? Ta for eksempel en rosin, lukt på den, kjenn på den, rull den mellom pekefinger og tommeltott, ha all konsentrasjon på rosinen, til sist kan du putte den i munnen og kjenne hvordan den smaker.

Dette er oppmerksomhetstrening og bevisstgjøring på det som skjer her og nå. Og det er viktig for å kunne være mer tilstede, men også for å roe ned mentalt, få pusterom fra tankekjøret og prestasjonsangsten. Samle energi og ikke bruke opp all energi på eksamensnerver eller andre ting du gruer deg for. Det er mange måter å trene oppmerksomheten på, disse øvelsen var bare en bitte liten smaksprøve på denne type oppmerksomhetstrening. Håper du fikk noen innputt her for å roe ned tankene.

Kontakt meg om du går og kjenner på det!

Ta gjerne kontakt med meg for en prat! Gratis forsamtale! Du kan ringe meg på 91571372, legge inn en melding på skjemaet under, eller sende meg en e-post på post@bragerterapi.no.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *