Motstridende følelser - Polariteter - Brager Gestaltterapi

Motstridende følelser – Polariteter

Å bli kjent med følelser kan gi god selvledelse.

Har du kranglet med partner, sjefen, kollega, barnet ditt, naboen eller noen andre? Krangling og diskusjoner er ikke uvanelig, og i parforhold er det ganske så vanlig. Når du krangler, eller kjenner på uenighet eller urettferdighet, vekkes det antageligvis vonde følelser i deg. En klump som setter seg i magen, brystet eller halsen. Den klumpen forteller deg at du er såret, det er vanskelig å fri seg fra den, du kjenner at du får tårer i øynene av den, den tar liksom over styringa for en periode. Og den kan få deg til å si mange dumme ting som du slett ikke mener, ting du blir lei deg for, ting du skulle, i etterkant, ønske var ugjort og usagt.

Krangling kan komme på ganske så brått, overraskende og plutselig, og klumpen kommer like raskt. Det er ikke lenger fornuftige tanker, men tanker som styres av følelsesklumpen. Det er så rart, for i går var alt så godt, da kjente du bare på glede i forholdet ditt, og så kommer det en dum krangel som vekker opp følelser som ikke er gode.

Polariteter

Du kan se på dette som to polariteter. Hvis du tenker deg en rund sirkel, som representerer følelseslivet ditt. På den runde sirkelen kan du tegne poler, som på jorda, nordpol og sydpol. Du kan tegne på følelsespolariteter på din sirkel. Den klumpen som du går og kjenner på, den tristhetsfølelsen som er der rett etter krangelen, eller før krangelen eller kanskje rett under krangelen. Den kan du tegne som et surt fjes på sirkelen.

På motsatt side kan du tegne på et gladfjes. Vi mennesker beveger oss et sted mellom helt suverent glad til helt forferdelig trist. Samtidig henger disse to polene sammen. Vi kan ikke være glade hvis vi ikke kan kjenne på tristhet, vi kan ikke kjenne på tristhet hvis vi ikke vet hva glede er. (Vi har mange slike motsetningsfylte følelser, her er sint – glad kun et eksempel)

Så dersom du kjenner at du er trist, lei, sur eller sint, så vet du også at du har en motpol som er glad og lykkelig. Noen ganger trenger du å komme i kontakt med det sure, triste, sinte for å kunne forflytte deg over til det å kunne være glad igjen. Eller du er et eller annet sted i spennet mellom det å være glad og det å være trist. Da er du hverken glad eller trist.

For å skjønne hva som skjer når du blir såret og sint, er det viktig å bli kjent med det du kjenner på. Hva skjer inne i deg, hvordan er den sinte/såre følelsen? Kan du beskrive den? Kan du sette farge på den? Kan du sette en metafor på den? Det kan ofte være lurt å tenke seg at du står på sidelinja og ser på den.

Når du observerer følelsene utenfra, blir det ofte lettere å hanskes med de. Da ser du kanskje at den sinte følelsen ikke behøver å spise opp hele deg. Du har en glad side også som prøver å komme frem med sitt budskap. Så kan du velge hvilke av dem du vil prioritere. Om du snakker til den sinte og sier at «Du, nå er det nok, nå orker jeg bare ikke å være sur og sint lenger, jeg vet du er der, men jeg vil gjerne ha selskap med gladfølelsen nå.» Ja, da er det valget du tar. Du bringer et behov inn, behovet for å få mer kontakt med den gode og glade følelsen. Kanskje liker du deg selv best når du er sammen med glad følelsen i stedet for sint/sur/sår følelsen? Hvem blir du når du er glad og hvem blir du når du er sint?
Du har mange slike polariteter i deg. Det er mange følelser i et menneske, mange tanker og mange påvirkninger. Kjenner du deg selv, vil du klare å takle alt dette bedre enn om du ikke kjenner deg selv.

Med Gestaltterapi blir vi klar over alt dette, vi lærer å kjenne oss selv og hvordan vi takler vanskelige følelser. Ta gjerne kontakt hvis du går og sliter med følelser du helst ikke vil ha. Så kan vi sammen bli mer kjent med de og finne ut hva du kan gjøre for å få kontrollen.

 

 

 

Del gjerne artikkelen!

2 Replies to “Motstridende følelser – Polariteter”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *