Mentalt skrot - Brager Gestaltterapi

Mentalt skrot

Trenger du virkelig å samle på alt skrotet? Ville du hatt det bedre uten?
Lytt mens du gjør noe annet

Denne gangen har jeg tenkt å skrive litt om rot. Rot og skrot. Det er mye vi mennesker samler på. Ting og tang, som vi kan få bruk for en gang, ting som etterhvert blir gamle og utslitte, men det fylles opp fra kjeller til loft. Og ettersom tiden går blir det tyngre og tyngre å få gjort noe med det.

Hjernen kan inneholde mange tanker og følelser, noen er gode å beholde, og noen er gode å kvitte seg med.

Det er ikke bare materielle ting vi driver og samler på, også mentalt samler vi på en del ting som absolutt burde vært gjort noe med og kastet. Mentale åpne kasser (åpne gestalter) som vi helt sikkert ikke får bruk for mer. De bare er der og gjør livet surt. Det kan være mangt som sitter igjen i hukommelsen og i minnene våres.

Det kan være emosjonelle ting som tar masse energi fordi vi fortsatt går rundt og bærer på dette. Gestalten er åpen sier vi i gestaltfaget. Som på bildet, vi ser alt som ligger i containeren våres. Og minner kommer strømmene på, ubearbeidede følelser følger med, og tankevirksomheten og grunningen over situasjoner som har vært er i gang. Vi har ikke bearbeidet, og containeren er åpen.

Når vi derimot har bearbeidet, kastet det vi ikke trenger å ta vare på, da kan vi lukke containeren, og tømme alt på fyllinga. Vi har lukket containeren og alt grumset inni er kastet. Gestalten er lukket og avsluttet. Vi kan ha det godt med oss selv og vi trenger ikke å åpne containeren igjen. Vi kan la livet gå videre og eventuelt skaffe oss en ny container til å kaste ting i om det skulle dukke opp noe som er verdt å kaste.

Visualisering, bli kvitt mentalt skrot

Det å se for seg at vanskelige tanker og følelser forsvinner er en øvelse som kan ha god virkning på det å bearbeide vonde opplevelser og minner. Dersom det er veldig vanskelig det du sliter med, kan det kanskje være best å søke hjelp med det, men for å komme litt i gang kan visualisering være en hjelp i bearbeidingsprosessen.

Se for deg at du har en bør med skrot på ryggen. Du bærer skrotet bort til containeren, så tar du en og en gjenstand som representerer forskjellige vanskelige emosjoner, tanker og følelser, og kaster de i containeren.

Du tar deg god tid, og du kjenner at du blir lettere etterhvert som du kaster og haugen med skrot blir mindre.

Se for deg at du etter å ha kastet det siste lukker containeren. Du tar tak i portene og lukker de sammen, så låser du den. Du går så noen meter bort fra containeren og betrakter den. Det kommer en stor lastebil kjørende , se for deg at den heiser opp containeren på lasteplanet og så kjører den avgårde.

Se for deg at du står og ser på at containeren forsvinner langs veien i det fjerne. Og du står igjen, som en ny person og lettere person. Du kjenner solen varme kroppen din, du hører biene summe og fuglene kvitre. Du ser rundt deg og ser grønne marker med blomster og voksende kornåkre. Det er liv rundt deg og liv i deg!

Du snur deg og begynner å gå på en koselig sti gjennom skogen, hvor alt liv er nytt, det er vår i hjertet og solen skinner. Du kjenner hvor godt det lukter. Du trekker pusten dypt og kjenner at det er kjærlighet til deg selv som du puster inn. Og når du puster ut kjenner du at du sprer kjærligheten utover til de menneskene som betyr noe for deg. De menneskene som er aktive i ditt liv nå. Kjenn at du blir fylt med kjærlighet og glede. Til deg selv, og alt liv som gjør ditt liv så meningsfylt.

Du er klar til å møte nye utfordringer og nye muligheter. Og du er fri fra alt skrotet som du samlet på, alt som var så tungt å bære. Du har tatt vare på deg selv, bearbeidet og kastet.

Det er nytt liv, markene er blitt grønne.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

3 Replies to “Mentalt skrot”

  1. You are in reality a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great process on this matter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *