Kjenner du på janteloven? - Brager Gestaltterapi

Kjenner du på janteloven?

eller står du opp for deg selv og forholder deg til den omskrevne jantelov?

Lever den ødeleggende Jante i dag? Ja, jeg tror det. Det er Janteloven som sniker seg inn i oss og danner våre tankesett. Om vi har et fastlåst tankesett eller et vekst tankesett. https://livsglede.bragerterapi.no/tankesett.

Janteloven kom i 1933, med Aksel Sandemoses roman “En flyktning krysser sitt spor”. Se wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Janteloven Den er som følger:

 1. Du skal ikke tro at du er noe.
 2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
 3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
 4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
 5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
 6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
 7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
 8. Du skal ikke le av oss.
 9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
 10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Senere i boken kommer Sandemose opp med et 11. bud: Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

Hvordan er det med janteloven og deg?

Kjenner du på en eller flere av disse budene? Det kan være at du gjør det. Det er ikke uvanlig. Og det er gjerne det at vi for eksempel stiller oss spørsmålet ubevisst, hvis jeg gjør det jeg har lyst til å gjøre, hvis jeg begynner å male, hvis jeg begynner å skrive, hvis jeg slutter jobben og prøver å skape min egen jobb, hvis jeg….. hva vil da de andre si? Hva vil de andre tenke om meg? Hvordan vil familien, venner reagere?

Ved å gjøre det du har lyst til, kan du komme til å stille deg utenfor normen, stille deg utenfor det vanlige, utenfor fellesskapet. Da vil du skille deg ut.

Og det er skummelt å skille seg ut.

Å stå opp mot gjengen
Bildet er tatt av Noupload fra Pixabay Det kan være vanskelig å stå opp i mot en gjeng som vil at du skal gjøre noe annet enn det du vil. Det kan kjennes ut som mobbing.

Du skal ikke tro du er bedre enn oss

Er du ung og skiller deg ut fra gjengen, så er det skummelt, for du vet ikke hvordan gjengen vil reagere. Er du over 60 og plutselig begynner å blogge, ta motorsykkel lappen, fotografere, male eller gjøre noe som du har hatt lyst til lenge, men som har måttet vike på grunn av jobb og andre forpliktelser, da er det skummelt, for du kan tro at de andre tror at du er bedre enn dem.

Får du lyst til å kle deg forskjellig fra det du er vant til å gjøre, den klesstilen som er akseptert i din krets, så er det skummelt. For du vet da at du blir sett, at du skiller deg ut, at du på en måte må bli akseptert på nytt for den du er.

Naturligvis er du ikke bedre enn dem, selv om du har lyst til å gjøre noe som de ikke gjør.

Når du tør å ta sjansen på å utøve din kreativitet, din lyst, din lengsel etter noe, når du søker de menneskene og sammenhenger som kan støtte det, da gjør du noe som gir deg vekst. Da skiller du deg ut fra mengden, men samtidig utsetter du deg selv for å bli sett på som annerledes av den vanlige gjengen, familien og dine gamle venner. Det er skummelt og spørsmålet om å bli akseptert er stadig tilstede. Samtidig vet du at du ikke er bedre enn dem, selv om du gjør det du har lyst til å gjøre. Kanskje de heller kommer til å beundre deg for det. Ja kanskje de til og med vil komme til å støtte deg.

Du skal ikke tro at du er noe

Det fastlåste tankesettet har gravd seg inn i hodet, satt seg fast i hukommelsen. Det kom dit en gang for lenge siden, den gang du var barn, ung, ung voksen, og det blir der hvis du ikke blir klar over det og gjør noe med det.

Du skal tro at du er noe!

Det utviklende tankesettet handler om å ha tro på seg selv, tro på at du klarer det, selv om du i utgangspunktet skulle ha dårlige odds. Tro at du er verdifull, tro at du klarer alt det du måtte sette deg fore. Være glad i deg selv, rose deg selv, finne bekreftelse i deg selv og støtte i deg selv.

Du må ikke tro at du behøver bekreftelse fra andre for å være den du har lyst til å være, gjøre det du har lyst til å gjøre. Styrken til det har du i deg selv. Du klarer det du vil!

Det er ikke dermed sagt at du ikke trenger støtte fra omgivelsene, skulle du være så heldig å få det fra din faste gjeng så er det fint. Hvis ikke så er løsningen å finne andre som har samme utgangspunkt som deg. Andre som også vil gjøre noe annet enn den faste daglige rytmen. Andre som også tør å skille seg ut.

Det 11.budet – kimen til skam

Når det gjelder det siste, det 11.budet, så skiller dette seg ut fra de andre. “Du tror kanskje at jeg ikke vet noe om deg.” For der ligger også kimen til mye av det vi ikke tør, mye av det som gjør at vi gjemmer oss, mye av det som gjør at vi skammer oss. Vi tror at andre vet. Sannheten er at andre ikke vet. Det er ingen andre, kun deg selv som vet akkurat hvordan du har det. Hva som skjedde, hvordan det var. Det er kun du selv som eier sannheten.

Kanskje det er på tide at du skaper ditt eget kapittel i din livsbok. Et kapittel som gir grobunn for vekst og utvikling. Et kapittel hvor du står opp for deg selv, tør å gjøre det du selv vil.

Omskriving av Janteloven

Jeg har tillatt meg å skrive om janteloven. Den omskrevne jantelov kan være omtrent slik:

Bildet er tatt av Roark fra Pixabay
 1. Du skal tro at du er noe!
 2. Du skal tro at du er like så meget som alle andre
 3. Du skal tro at du er minst like klok som alle andre
 4. Du skal innbille deg at du er en fantastisk god person og et flott menneske.
 5. Du skal tro at du vet mye
 6. Du skal tro at du er mye
 7. Du skal tro at du duger til alt du setter deg fore
 8. Du skal ha en god porsjon selvironi, men ikke le av andre
 9. Du skal tro at noen bryr seg om deg og at du betyr noe for noen
 10. Du skal tro at noen kan lære av din kunnskap
 11. Sannheten er at andre ikke vet. Det er ingen andre, kun deg selv som vet akkurat hvordan du har det.

Forfatter av innlegget:

Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *