Hva er det med ordet "flink"? - Brager Gestaltterapi

Hva er det med ordet “flink”?

Trenger du å være flink 24 timer i døgnet i håp om at noen bekrefter deg?
Her kan du lytte til teksten.

Flinkhet er avhengighetsskapende. Har man først blitt flink, fins det ingen grenser for hva man er i stand til å gjøre for å fortsette å lokke ut positive tilbakemeldinger fra omverdenen.

Erlend Loe 

Et ord som har blitt veldig tydelig for meg er ordet “flink”. Flink pike, flink, hund, flink gutt, flink mor, flink far, flink mann, flink kone, flink lærer, flink terapeut, flink lege, flink advokat, flink….. Ja, det er så mange som er flinke, men hva betyr egentlig ordet “flink”? Hva legges av betydning i ordet “flink”? Hva er det å være flink? Hva slags innhold har ordet “flink”?

Dersom du kommer hjem en dag og samboeren din holder på å lage middag, du sier til ham “Å, så flink du er som lager middag”. Du sier det for å være hyggelig, men samboeren svarer “Jeg er ikke flink, jeg må lage middag fordi vi trenger å spise middag”. Du kjenner deg ille berørt, og tenker at du er ikke like flink som ikke var hjemme først og kunne startet med middagen. Dersom du hadde sagt “Så, bra at du har startet å lage middagen, jeg er skrubbsulten, er det noe jeg kan hjelpe til med?” Da hadde samboeren kjent på at han/hun ble satt pris på.

Hva legger du i ordet flink? Kan du ordlegge deg på en annen måte som utdyper mer det du verdsetter som personen gjør?

Dersom et barn tegner en tegning, sier du da at barnet er flink? -Å, så flink du er som tegner! Kanskje hadde det vært bedre for barnet å høre: Så fin den tegningen blir, jeg liker spesielt den grønne krusedullen der og de fine røde bladene som du har tegnet. Bekreft heller hva som du synes er bra, enn å si at du synes han/hun er flink. Det øker selvtilliten hos barnet.

Det å høre at vi stadig vekk er flinke blir på en måte noe tomt når det ikke har et bekreftende innhold. Det er bedre å beskrive det du ser. Nå ser jeg at du lager middag, inni meg kjennes det godt at du lager middag. Og jeg gleder meg til middagen som du har laget. Jeg gleder meg også til å spise den sammen med deg.

Det handler om å gi overfladiske ord som ordet “flink” innhold.

Å bli bekreftet er viktig både som barn og som voksen, ja hele livet. “Jeg har vært flink pike/gutt hele livet”, sa et eldre menneske til meg her om dagen. Hele livet har hun/han ønsket å bli sett, bli bekreftet, bli oppdaget som det mennesket hun/han er med alt det hun/han rommer. Flink for hvem? For seg selv, for foreldre, besteforelder, mann/kone, barn? Dersom han/hun hadde fått bekreftelse for den han/hun var som barn, ikke bare bekreftelse hver gang han/hun gjorde noe som ble sett på som flinkt, hadde personen i dag kanskje hatt et annet forhold til seg selv. Kanskje bedre selvfølelse, kanskje personen kunne vært glad i seg selv, ikke for hvor flink han/hun er, men kun fordi personen er, glad i seg selv fordi han/hun er et levende menneske på denne jorda.

Det er lov til å drømme og bare være seg selv, uten å måtte gjøre masse ting for å vise hvor flink du er. Et barn skal bli bekreftet for den det er, ikke for alt det gjør for å være flink. Jeg tenker at slik er det med voksne også.
Bildet er tatt av Myriam Zilles fra Pixabay

“Flinkhet er avhengighetsskapende” sier sitatet av Erlend Loe helt i begynnelsen av artikkelen. Ja, tenker jeg, det er avhengighetsskapende, men hva skjer når den dagen kommer at du ikke lenger kan eller orker å være så flink? Hva skjer med deg da? Kanskje du da må ommøblere tankene noe? Lære det du skulle lært som barn, at du er verdifull akkurat slik du er uten å måtte være flink. Du er verdifull i deg selv, for deg selv, for ditt liv. Og du er verdifull også for andre uten at du behøver å være flink. Har du bakt en kake og servert den, er det bedre å få bekreftelse på at kaka er god, enn at du er flink. Du bakte en god kake, det er bra nok.

Sangen til De Lillos og Ida Maria er påfallende riktig i forhold til hvor mye vi sier at et barn eller en voksen er flink.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.


Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *