Hamsterhjulet går og går

Artikkelen lest opp på lydfil

Følelsesmessig kaos, tunge tanker, mange tanker, tanker som tenkes igjen og igjen og igjen. Iblandet dårlig samvittighet, skam og annet tungt materiale som gjør livet forferdelig “heavy”. Puh, ja slik kan det kjennes, du får lyst til å sukke dypt og inderlig, for det er en bør, en skikkelig tung bør. 

“Det kjennes ut som jeg har et hamsterhjul i hjernen”, er det noen som sier. Et hamsterhjul, ja, det er et slikt hjul som surrer og går hele tiden og hamsteren er tankene som holder hjulet i gang. Hamsteren løper helt til den blir opptatt av noe annet. Da hopper den ut av hjulet sitt og konsentrerer seg kanskje om gulrota som ble lagt inn i buret til den. Dermed blir hamsterhjulet rolig. Ja det stopper rett og slett opp, det snurrer ikke lenger. Ikke så lenge hamsteren er opptatt med dette andre, eller har lagt seg for å sove. 

Folk som har tanker i hodet som kverner og kverner rundt hele tiden lurer ofte på hvordan de skal komme ut av det. De lurer på hvordan de skal stoppe hamsterhjulet. Så hva er gulrota for menneskene for å komme seg ut av det kvernende tankehjulet? 

I gestaltterapien snakker vi om å møte de følelsene som setter seg i kroppen grunnet dette tankehjulet som kverner og kverner. Møte smerten som kverninga påfører oss. Rett og slett bli kjent med disse smertene. Kjenne etter hvor i kroppen vi kjenner dem, er det spenninger, er det andre former for smerte? I motsetning til hamsteren som blir avledet til gulrota, blir vi observatører til våre egne følelser og tanker ved å bli kjent med de. I stedet for å rømme fra tankekjøret og følelsene som oppstår, ønsker vi heller å akseptere at vi har dette tankekjøret og følelsene som følger i kjølvannet. Vi aksepterer, vi observerer og vi gjør oss kjent med det som oppstår i kroppen vår grunnet alle tankene og følelsene. Det er fra dette vi har den paradoksale endringsteorien, at endring skjer når du blir den du er. Altså aksepterer du tingene slik de er, så vil det også komme en endring. (Arnold Beisser). 

Aksepterer vi og tillate tanker å følelser å være der slik de er, da vil det skje en endring, og du får rom til lettelse og hvile.

Det kan ligge en lettelse i dette å akseptere det som er,  i forhold til det motsatte som er å motarbeide det som er. Hvis vi med hele vår energi prøver å stoppe tankekjøret, gir det heller vann på mølla enn at mølla stopper. Dersom hamsteren løper i hjulet for å prøve å komme seg ut, vil hjulet gå fortere og fortere og hamsteren løper fortere og fortere, dersom hamsteren aksepterer at den er i hjulet, kan den roe ned, ta styringen over hjulet og hoppe av når den ser at det ligger en gulrot utenfor. Aksepterer vi så roer hjulet seg ned, ting ruller litt langsommere, det blir mere rom til kanskje å finne en løsning på det som eventuelt har skapt tankekjøret. 

Dette jobber vi med i gestaltterapien. Vi jobber for at du som klient skal bli bedre kjent med dine tanker og følelser, slik at du skal få kontroll over ditt hamsterhjul, slik at du får orden på dine kaotiske tanker og følelser. 

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. 

Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *