Er du tynget av alt du må, burde og skulle gjort?

Det er håp, bytt ut negativt ladede ord med positivt ladede ord og kjenn forskjellen

Har du noen gang følt deg umotivert? Du utsetter arbeidsoppgaver, lar gresset gro, plommene blir hengende på treet og ting går liksom ikke på skinner fordi skinnene fikk solslyng i sommer, eller grunnen under skinnene falt sammen. Det hender jo ofte, spesielt på Drammensbanen, men hva med dine egne skinner? Har de et godt fundament som holder deg oppe? Og hva med lokomotivet ditt? Trekker det tungt for tiden? Er lasten stor og tung? Da hjelper det jo ikke om grunnen svikter og du kommer ut av balanse.

Damper du av gårde som de gamle damplokmotivene? Trekker du tungt?

Hva heter vognene som du drar på? Heter en “må”, en annen “burde” og den tredje “skulle gjort” ? Da er det ikke rart at det blir litt tungt. For hvis det er tunge “må” , tunge ” burde” og  “skulle gjort”, hvis arbeidsoppgavene dine både på jobb og privat føles som tunge, da blir det tungt. Da blir det vanskelig å motivere seg for å gjøre dem.

Hva kan vi da gjøre for å snu en tung “må” til en lett “må”? Hvilke ord kan vi erstatte “må” med slik at oppgaven som vi ikke kommer unna blir mer lystbetont, ja faktisk morsom, eller som vi faktisk gleder oss til å gjøre? Har du noen forslag? Jeg tenker at ord og fraser som “vil”, “har lyst til”, ” dette blir gøy når jeg…”, “gleder meg til jeg blir ferdig med den oppgaven, det blir en lettelse” blir brukt. Bare smak på ordene, må og vil. Hvis du setter ordene inn i en context, f.eks. kan du si “I dag må jeg vaske vinduer”, kontra det å si “I dag vil jeg vaske vinduer” eller “I dag har jeg lyst til å vaske vinduene”. Kjenner du forskjell? Hva gjør det med deg? Klarer du å beskrive for deg selv de følelsene som kommer opp i deg når du bruker det ene eller det andre ordet? Hvilke ord virker mest lystbetonte på deg?

Selv er jeg ikke i tvil. Så har du ordet “burde” og “skulle gjort”, høres ikke de veldig ut som om de skaper en slags dårlig samvittighets følelse? Hvordan kjennes de ordene for deg? Hvis du for eksempel har en gammel mor som forventer å få besøk av deg nesten 24 timer i døgnet hver dag, eller du har laget deg denne forestillingen i hodet at hun forventer å få besøk av deg så ofte. Hvordan kjennes det? Er ikke du da på veg til å glemme deg selv litt? Eller du går hele tiden og kjenner på denne dårlige samvittigheten? Hva med å få en rutine på gjøremål som kan virke overveldende? Mandag besøker jeg min gamle mor og torsdag besøker jeg henne, og så kan jeg invitere henne hjem på søndagskaffe. Og sette av bestemt tid, alle de andre dagene kan du gjøre andre ting. Og du behøver ikke gå rundt å ha dårlig samvittighet for at du ikke er der. Du fordeler oppgaven. Hvordan høres det ut? Jeg tenker at det er viktig å ikke la seg kveles av at du tror at menneskene rundt deg krever både det ene og det andre av deg. Hva krever du av deg selv? Hvordan tar du vare på deg selv? Hvor lenge siden er det du hadde det skikkelig gøy? Hvilke oppgaver i livet ditt er lystbetonte? Hva får du energi av og hva tapper deg for energi? Får du energi av å treffe venner, danse, synge eller noe annet? Ja, så gjør det, ikke nekt deg selv fordi du burde gjøre noe annet. Det er du selv som legger på deg alle disse burdene og måene.

 

Livet blir så mye lettere når vi har lyst til å gjøre det vi må gjøre. Og vognene blir ikke så tunge å dra på.

Ja, det var en liten tale om å bytte ut negativt ladede ord med positivt ladede ord. Kjenne på forskjellen og legge opp plan for når de forskjellige oppgavene gjøres, så blir det system og mindre dårlig samvittighet. Du kan jo prøve å se.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine problemer. 

Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.

For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

 

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *