Din indre kritiker og kroppsholdning - Brager Gestaltterapi

Din indre kritiker og kroppsholdning

Din kroppsholdning avhenger av om du gir deg selv ros, eller om du lytter til din indre negative kritiker.

Har du tenkt over hvordan kroppsholdning du har når du er fanget av den negative kritikeren som sier at du ikke er god nok? Og motsatt hvordan kroppsholdning du har når du er i forbindelse med den positive kritikeren? Den kritikeren som sier at du er bra nok akkurat som du er. Hvilken av kritikerne vil du være sammen med? Den negative? Eller den positive? Jeg gjetter på at det er den positive.

Det er så lett å gi seg selv  negativ kritikk, som «det gjorde jeg ikke bra nok», «hva vil andre si », «Det var dumt av meg». «Det jeg sa den gang, det skammer jeg meg skikkelig over». “Jeg får sikkert ikke til dette”, “Jeg har lyst til å gjøre det, men får det sikkert ikke til”

Din negative kritiker

Det sitter en negativ kritiker på skulderen til en og hver av oss. Kritikeren dømmer oss. Vi driver på med selvfordømmelse. Og mange vonde tanker og følelser kan dukke opp i kjølvannet av det.

Hvordan tenke positivt om oss selv

Erstatter vi derimot de negative tankene med positive tanker får vi en annen og bedre holdning til oss selv. Vi kan for eksempel si at «Jeg er kjempegod, dette klarer jeg helt sikkert!».  «Jeg er god nok som jeg er, hvis andre skulle mene noe annet så blåser jeg langt i det!» , “Jeg står stødig, det er ikke lett å vippe meg av pinnen”. “Jeg er modig, jeg har gode røtter, så dette vil jeg helt sikkert få til.”

Å øke selvtilliten

positive tanker
Her står det mange flotte ord rundt denne glade damen. Ord som gir masse positiv energi. Oppmerksom, tilstede, velsignet, takknemlig, tillater, intuitiv, å folde seg ut, føle, sanse og flere. Ved å rose seg selv, vil selvtilliten vokse og alle disse godordene kan boble frem i deg.

Å øke selvtilliten handler om å snu negative tanker om til positive tanker, men også kroppsholdning. Rette opp kroppen og se opp i stedet for å dra hetta over hodet og se ned. Kroppsholdning er viktig for selvfølelsen og selvtilliten. Rette seg opp og se utover, ikke bare falle sammen og se innover. Se ut på verden og vite at her er du, og du er midt i verden, og du er god nok som du er. Være glad i deg selv, akkurat slik du er, for du er god nok!

Hvordan skal du begynne å gi deg selv positiv feedback? Da kan du kanskje starte med å stille deg spørsmålet:

“Hvis jeg trodde på at jeg var helt OK, og god nok som jeg er, hva kunne jeg da fortalt meg selv hver eneste dag?” Sitat fra artikkelen som det er linket til her: (https://www.rosendahlcoaching.dk/stop-din-tvivl-og-bekymring-om-du-er-god-nok/)

Jeg kunne for eksempel sagt til meg selv at jeg er god nok som jeg er, og det er meg jeg vil være.

Hvis du vil føle deg positiv og glad, med masse positiv energi, så start å gi deg selv ros! Det er ikke flaut, ros deg selv opp i skyene, og du vil antageligvis også bli et mye mer positivt menneske.

Øvelse

Øvelse for å kjenne forskjellen på negativ og positiv selvkritikk:

Stå på gulvet, se ned i gulvet og gå som om du er skikkelig tynget av den negative selvkritikeren. Hvordan kjenner du deg da? Kjenn skikkelig godt etter.

Etterpå retter du deg opp og går som du er oppløftet av den positive kritikeren som har gitt deg masse ros på at du er god nok som du er og at det er bra nok alt det du kan og gjør. Hvordan kjenner du deg da? Kjenn ordentlig godt etter.

Kjenner du forskjellen? 

Øvelse i å rose deg selv

Hvis du trodde på at du var helt OK, og god nok som du er, hva kunne du gått rundt og fortalt deg selv hver eneste dag?

F.eks. Jeg er god til å skrive, o.s.v.

Skriv ned svarene dine, og gjenta dem hver dag til de virkelig sitter.

Motivasjonssitater

Det kan være inspirerende å lese motivasjonssitater. Jeg har samlet noen her: https://no.pinterest.com/bragergestaltterapi/motivation-quotes/

Forfatter av innlegget:

Eli Irene Brager
Gestaltterapeut MNGF

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget. Jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *