Det er ikke galt å være litt stille i blant - Brager Gestaltterapi

Det er ikke galt å være litt stille i blant

I dagens travle samfunn kan vi ha godt av å trekke oss tilbake av og til.

Det kan være i det indre stille rommet at kreativitet skapes. Det kan være at vi trenger å trekke oss tilbake av og til for å komme i kontakt med oss selv og vår egen kreativitet. Det kan skapes mye vakkert i et stille sinn.

 

Min far var en slik person, han var stille, men utrolig flink til å tegne og male. Han kunne stå nede i kjelleren i timesvis foran staffeliet sitt og male, da hadde han alltid et smil om munnen. Han kunne sitte ved kjøkkenbordet og tegne karikaturer, med et smil om munnen. Han kunne løpe ut i skogen på jakt etter poster med et smil om munnen, han kunne sitte i timesvis på hytta og se utover skogkledde åser og filosofere med et smil om munnen, eller ta med seg bærspannet bli borte i flere timer og komme tilbake med skogens gull. Det er mange sider ved et menneske, men dette var en av de sidene ved ham som jeg kan kjenne meg igjen i og som jeg satte så stor pris på hos ham.

Vi er så opptatte av å lykkes i det sosiale livet

I dag kan vi nesten bli skremt av hvor opptatte vi mennesker er av å være utovervendte, eller ekstrovert var visst ordet. Vi skal liksom lykkes med alt, vi skal være sosiale, kunne samarbeide i grupper, ha mange venner både på facebook og i det sosiale liv ellers, og skulle vi slumpe til å være stille og i oss selv, så kan vi få en følelse av at det er noe galt med oss. Jeg tenker at det ikke er noe galt selv om vi er stille og ønsker å være for oss selv. Ikke så lenge vi ikke føler oss ensomme, føler oss deprimerte eller nedstemte. Jeg tenker heller at det i et stille menneske skapes kreativitet. I dagens samfunn har vi godt av å kunne trekke oss tilbake.

Mange krav

Det er mange krav som møter oss i dag, både på skole og i arbeidsliv. Ungdommen har et utrolig stort press på seg både faglig og sosialt. De blir målt opp og ned, og de vet hva som er forventet. De har forventninger fra skole, foreldre og til seg selv. De skal prestere og ikke bare på skolen, men også i fritidsaktiviteter. Ser vi noen barn som klatrer i trær lenger? Kanskje av og til, men de fleste er styrt inn i en eller annen fritidsaktivitet. Hvor ble kreativiteten og leken av? Når ungdommen da hjemme setter seg foran sin PC og holder på med kreative programmer i timesvis, alt fra Mine Craft til musikk. Er ikke det da hans/hennes kreative lekerom? Det er der den ikke styrte utfoldelsen skjer. Så kan vi voksne uffe oss i timesvis over at ungdommen ikke blir med på det vi vil.

Det jeg prøver å si er at det er ikke galt å være stille. Mye skapes i et stille sinn. Forberedelse til å takle det øvrige livet, det livet som krever at du er med, som krever at du sier noe i klassen, som krever at du bidrar på jobben, som krever at du er sosial og nærmest kan dokumentere alle dine sosiale ferdigheter på facebook eller andre sosiale media. Det er ikke rart at ungdom og voksne kan føle seg slitne i blant og få lyst til å trekke seg tilbake.

I denne artikkelen har jeg skrevet om å trekke seg tilbake for å utvikle sine kreative sider, finne ro og ha det bra. Jeg er fullt klar over at tilbaketrekninger også kan komme av at det er vanskelig å tilpasse seg kontakt med andre av forskjellige årsaker som kan utforskes i terapi. For eksempel sosial angst, kontaktproblemer med andre, at vi tror at andre tenker sånn og slik om oss, at vi ikke synes så godt om oss selv. Altså usunne tilbaketrekninger. Har vi en ungdom i huset er det bra å være litt nysgjerrig på hva ungdommen holder på med, om det er en sunn eller usunn tilbaketrekning. Usunne tilbaketrekninger kan bli endret ved å gå i terapi. Der jobber vi med nettopp hvem vi er og hvem vi blir når vi er sammen med forskjellige mennesker eller når vi er alene. Vi snakker om behov for kontakt og ikke behov for kontakt.

Å trekke seg tilbake av og til

Tilbaketrekninger kan komme i mange former, både usunne og sunne, men det er de sunne tilbaketrekninger som jeg har prøvd å si noe om her, noen trenger faktisk å trekke seg tilbake for å leve et rikt og kreativt liv. Andre trenger å møte mennesker for å utfolde seg. Noen trenger begge deler, både det introverte og det ekstroverte. Jeg tenker at både det å være introvert og det å være ekstrovert eller et sted midt i mellom er alle tre gode og fine egenskaper. Det ene er ikke noe bedre enn det andre. Det er viktig å kjenne etter hva vi har behov for. Har vi behov for å trekke oss tilbake, så er det helt greit, har vi behov for å oppsøke mennesker så er det helt greit også. Det viktigste er at vi er fornøyd med de valgene vi selv tar. Og ikke lar oss påvirke til å tro at noen egenskaper er dårligere enn andre egenskaper.

 

Likte du artikkelen? Hvis du vil snakke med noen om dine utfordringer, er du velkommen til å ringe meg for en gratis for-samtale på 20 minutter (91571372), for å høre om hvordan jeg kan hjelpe deg. Eller send meg en mail på post@bragerterapi.no. Du kan også kontakte meg via kontaktskjemaet på denne siden. 

 

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *