Ikke legg begrensninger på deg selv!

Hva har du virkelig lyst til å gjøre nå? Og vil det gi deg god mestringsfølelse?

Bildet er tatt av Erika Marcial fra Pixabay

Artikkelen med lyd

Har du noen gang hatt lyst til å utfordre deg selv på noe du tror du ikke kan mestre? Og så tørr du ikke. Du blir redd, noe i deg sier at nei akkurat det skal du ikke gjøre. Jeg har hatt det slik tidligere, men nå når jeg snart blir 56 år, har det liksom løsnet, jeg er ikke så redd lenger. Kanskje det kommer av at når du blir eldre så er det en tidsbegrensning et sted i fremtiden, og det er ikke lenger vits i å utsette ting. Det handler mer og mer om å gjøre det jeg har lyst til, følge hjertet i stedet for å kjenne på redsel, om hva som vil skje om jeg gjør det. Eller la tanken om hva andre måtte tro hindre meg.

Jeg snakket med en ung dame for en tid siden som sa at hun syntes det var så fint å reise, for da gjorde hun noe hun syntes hun mestret. Og det er nettopp det, å gjøre noe som gir en mestringsfølelse. Det å få en god mestringsfølelse fordi du har turt å gjøre noe som du har drømt om og ikke hindre deg selv ved å legge begrensninger på deg.

Hva gir deg mestringsfølelse?

Legger du begrensninger på deg selv?

Eller er du fri som fuglen, slik bildet under illustrerer?

Ikke vent med å gjøre det du har lyst til, hopp heller i det, kanskje gir det deg mer mening og gode opplevelser.
Bildet er tatt av dgchpy0 fra Pixabay

For meg er dette mestringsfølelse å være urban, gå på en kafé å skrive. Jeg har tenkt på det lenge, i mange år faktisk, men det å tråkke over terskelen til en eller annen ukjent kafé spørre om de har internett for så å sette meg ned å blogge er et utrolig langt steg. Men nå er det tredje gangen jeg gjør det. Det gir meg mestringsfølelse. Og jeg har ikke lagt begrensning på meg selv, jeg har gjort noe jeg har hatt lyst til lenge. Og det har gått helt bra hittil.

Det å starte en blogg som skulle handle om livet, livsglede og gestaltterapi, var også skummelt, men nå har jeg skrevet på den i over et år snart. Det handler også om å ikke legge begrensninger på seg selv, men heller følge det du har lyst til.

Det er sunt å skride over noen grenser, å utfordre seg selv. Hva er det som utfordrer deg? Hva har du lyst til å gjøre? Tar du den helgeturen du har hatt lyst på lenge, eller utfordrer du deg selv med en aktivitet du har vært redd for å gjøre? Det kan jo være alt fra å reise til fjerne land, eller å klatre, hoppe i fallskjerm, gå i fjellet, stå på ski, bruke en av de nye sparkesyklene i Oslo, eller bare sykle. Eller kanskje det rett og slett er å starte et firma, begynne i ny jobb, skille deg eller gifte deg, begynne å blogge, fotografere, bli forfatter i voksen alder?

Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay,

Øvelse: Skriv opp det du har lyst til å gjøre eller å sette i gang med. Kjenn litt etter i deg selv og sett utenfor hvert punkt er dette realistisk Ja/Nei. Sett opp når du kan gå igang med det. Lag deg et tankekart på alt hva du har lyst til og alt av det som du faktisk kan gjennomføre. Kjenn at du lever, legg til side alle tanker på det å måtte noe og det å burde noe og alle krav mens du holder på med dette. Spør deg selv -Hva er det virkelig jeg ønsker å gjøre?

Eksempel på hvordan du kan leke deg med hva du har lyst til og hva som hindrer deg. Kanskje du også kunne sette opp en fjerde kolonne med når du vil starte.

  • Har lyst til å Mulighet Ja/Nei Hva hindrer meg
  • Gå på tegne kurs Ja Ingenting
  • Starte firma Nei ikke ennå Må ha idéer, økonomi
  • o.s.v

Jeg tenker at det er viktig å gjøre det du har lyst til å gjøre nå, for det er nå du kan, det er ikke sikkert du kan det om 5 år, 10 år, 20 år eller 30 år. Det handler igjen om det å være tilstede i nuet, ikke la livet gå forbi, men gjøre det som gjør livet levende for deg nå i øyeblikket.

Forfatter av innlegget:

Eli Brager

Hei, det er jeg som har skrevet dette innlegget, og jeg er Gestaltterapeut og liker å hjelpe mennesker som trenger å snakke med en terapeut om sine utfordringer. Du som har lest dette og som tenker at du kanskje kunne trenge å snakke med noen, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Da kan du kontakte meg på skjemaet under.For å finne ut litt mer om hva Gestaltterapi er, kan du lese mer her og se filmene. Du kan også gå inn på Norsk Gestaltterapeutisk forening.

Del gjerne artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *